Het 10R-model

Om zo duurzaam mogelijk met alle producten en materialen om te gaan die wij binnen krijgen, maken wij gebruik van het 10R-model. Dit model passen we toe om te toetsen hoe duurzaam we met grondstoffen omgaan en geven we elk product de maximale kans die het verdient. 

Graag leggen we aan jou uit hoe het 10R-model werkt, hoe we dit bij Officetrader toepassen en hoe jij hier zelf ook mee aan de slag kunt.

1. Refuse

Stop! Weet je zeker dat je dit product wel nodig hebt? To refuse, of ter wel het weigeren van het doen van een aankoop, is het meest duurzame dat je kunt doen. In Nederland zijn we inmiddels aardig gewend geraakt aan het bezitten van veel spullen en is het kopen van nieuwe spullen in sommige gevallen een aardig gedachteloos proces. 

Ook binnen je organisatie gebeurt dit sneller dat je wellicht denkt. Weiger dus voortaan om spullen te kopen die je niet of nauwelijks gaat gebruiken. Is ten slotte ook goed voor de portemonnee.

2. Reduce

Reduce gaat over het heroverwegen van het aantal producten dat je komt. Dit lijkt misschien op refuse maar heeft een net iets andere gedachte. Kun je minder producten afnemen en hiermee alsnog het gewenste resultaat behalen? 

Een idee kan zijn om flexwerken toe te passen waardoor je minder werkplekken hoeft aan te schaffen.

3. Redesign

Als we redesign letterlijk vertalen praten we over herontwerpen. De vraag die hier wordt gesteld: moet het bestaande product niet anders worden ontworpen? Denk hierbij aan het gebruik van andere materialen waardoor het product een langere levensduur heeft of kiezen voor grondstoffen die een stuk duurzamer zijn. 

Ook de modulariteit is een factor die moet worden meegewogen. Als de verschillende onderdelen van een product makkelijk uit elkaar te halen zijn, kunnen deze aan het einde van de levensduur van een product makkelijker worden hergebruikt en gerecycled.

4. Reuse

Als je dan toch meubilair gaat kopen, kies dan altijd voor tweedehands. Tweedehands of reuse gaat echter wel om de meest pure vorm van hergebruiken. Dit betekent dat er geen nieuwe materialen of grondstoffen bij komen kijken. Aan het overgrote deel dat wij ophalen en weer verkopen wordt dan ook niets toegevoegd of aangepast. We maken het meubilair altijd netjes schoon, maar de producten blijven verder puur tweedehands.

Wist je dat...

…alles dat geen kantoormeubilair is terecht komt op onze eigen webshop, hergebruikalles.nl. Wij willen deze producten natuurlijk niet weggooien en wel een tweede kans geven. Alle artikelen verkopen we voor een zeer laag tarief of soms zelfs gratis. Zo komen ook deze spullen goed terecht.

5. Repair

Als een meubelstuk kapot is, kunnen we dit niet meestal niet zomaar verkopen. In veel gevallen kan het dan zijn functie niet dienen, wat natuurlijk een belangrijk doel is als je een aankoop doet.

In dat geval gaan we kijken of een product door reparatie weer kan worden opgeknapt. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is het uiteraard beter om goed onderhoud en reparatie uit te voeren dan materialen af te danken en nieuwe materialen te gebruiken.

6. Refurbish

Kan het product niet worden gerepareerd maar wel opgeknapt worden door sommige materialen te vervangen waar dat nodig is? Dan is refurbishing misschien wel een goede uitkomst. Denk aan een nieuw tafelblad op een oud bureau of een stoel die opnieuw gestoffeerd wordt. 

Officetrader heeft ook veel ervaring met refurbishen van meubilair. Ben je benieuwd naar een aantal van onze projecten?

7. Remanufacture

Sommige onderdelen van een kapot product kunnen waarschijnlijk nog wel worden gebruikt op een ander product. Zo kan een gebruikte armleuning nog worden gebruikt op een nieuw product van hetzelfde model.

8. Repurpose

Als repair, refurbish of remanufacture geen uitkomst bieden, dan lijkt het er sterk op dat het product zijn doel niet meer kan dienen. Maar wellicht wel een nieuw doel! De materialen van producten kunnen op deze manier weer worden ingezet voor een nieuw ander product.

Officetrader bouwde bijvoorbeeld al oude tafelbladen om tot mooie plantenbakken en akoestische wanden. We gaan dus lekker creatief met alle materialen om!

9. Recycle

Als alle mogelijkheden tot een dood spoor leiden, dan is recycling nog de beste oplossing. Haal de producten dan uit elkaar en scheid de materialen. Deze kunnen mooi nog opnieuw worden ingezet. 

Oud ijzer, alluminium, houten bladen, hout afval, kapotte stoelen, plastic, karton, batterijen, lampen, kabels, printers, accu’s, koffie drab, restafval, elektrische apparaten, toners, trespa, tapijttegels, planten en hydrokorrel worden bij Officetrader allemaal op een duurzame manier verwerkt.

10. Recover

Een sip gezichtje was misschien nog wel een betere afbeelding geweest hier. Idealiter komen materialen en grondstoffen niet bij deze stap uit. Het idee van recover is dat alles wat niet te scheiden valt, nog kan worden ingezet als energiebron. Deze worden dan als verbrandingsmateriaal ingezet. 

Idealiter komen we binnen een circulaire economie niet bij deze stap uit omdat de grondstoffen dan vergaan.

Samen circulair
ondernemen

Alleen met elkaar kunnen we de strijd tegen de grote afvalberg aan gaan. Help jij met ons mee?

Neem contact op

Samen circulair ondernemen? Laat ons weten wat we voor jou kunnen betekenen.

Vraag een montageklus aan

Om een goed beeld te krijgen van het project vragen we je om onderstaande gegevens voor ons in te vullen. We nemen dan snel contact met je op!

Vraag een meubeltransport aan

Om een goed beeld te krijgen van het project vragen we je om onderstaande gegevens voor ons in te vullen. We nemen dan snel contact met je op!

Vraag een bedrijfsverhuizing aan

Om een goed beeld te krijgen van het project vragen we je om onderstaande gegevens voor ons in te vullen. We nemen dan snel contact met je op!

Vraag een bedrijfsontruiming aan

Om een goed beeld te krijgen van het project vragen we je om onderstaande gegevens voor ons in te vullen. We nemen dan snel contact met je op!

Nieuw voetkruis

Een nieuw voetkruis onder een bureaustoel waarvan die niet meer in orde is? Dat is voor ons geen probleem. We voegen heel simpel een nieuw voetkruis toe aan de stoel om hem zo weer werkend te krijgen. Dit doen we om zo min mogelijk weg te gooien en de levensduur van stoelen te verlengen!

Wrappen

Wrapping is een uitstekende oplossing voor meubelstukken met een slechte verflaag of met simpelweg een verouderde uitstraling. Door een ouderwets tafelblad te voorzien van een frisse wrap, kan dit een wereld van verschil maken. Bovendien biedt een goede wrap ook uitstekende bescherming waardoor intensief en langdurig gebruik geen probleem is.

Verven

Er is niets leukers dan mooie meubels nóg mooier maken. Door middel van verven kunnen we meubels die nog helemaal goed werken, ook cosmetisch een upgrade geven. Een goede coating is een prachtige oplossing voor een ouderwetse kleur of een verweerde verflaag.

Opnieuw stofferen

Een veelvoorkomend probleem van stoelen die bij ons binnenkomen is de versleten stoffering. Dit betekent in ieder geval dat de vorige eigenaar de stoel erg lekker vond zitten! Wij voorzien de stoel weer van een slijtvaste bekleding (evt. in gewenste kleur) en er staat weer een prachtige stoel waar weer jaren op gewerkt kan worden.

Polijsten

Verchroomde en glimmende onderdelen op een meubelstuk hebben de neiging om na een tijdje doffer te worden. Gelukkig kunnen we er met onze expertise voor zorgen dat het meubelstuk binnen enkele momenten weer helemaal blinkt!

Stelvoetjes vervangen

Goede stelvoetjes zijn onmisbaar onder kasten, tafels en bureaus. Met een stelvoetje voorkom je dat de boel wiebelt. Als we een meubelstuk binnenkrijgen en het stelvoetje is stuk, dan vervangen we deze door een nieuwe of gebruikte uit onze uitgebreide voorraad.

Poedercoaten

Met een spuitpistool wordt een elektrostatisch geladen poeder op het te coaten, metalen oppervlak gespoten. Na het aanbrengen wordt het object verhit, waardoor het poeder smelt en een duurzame coating vormt. Het resultaat is een glanzende, kras- en corrosiebestendige afwerking waardoor het product weer een nieuwe uitstraling heeft.

Nieuw onderstel

Als het onderstel van een bureau of tafel niet in orde is, kunnen we ervoor kiezen deze (gedeeltelijk) te vervangen. We hebben een ruime voorraad met heel veel verschillende onderdelen om een onderstel weer compleet en werkend te krijgen. Als we dit hebben gedaan staat er weer een bureau of tafel dat weer 100% werkt. Daar worden we blij van!

Nieuw blad

Bureaus waarvan de kwaliteit nog fantastisch is, maar wat blijkt, het blad is niet meer goed. Dat is jammer maar daar weten we wel raad mee. We voorzien het onderstel van een nieuw blad en er staat weer een prachtig product. De oude bladen verzamelen we en worden op een andere manier hergebruikt of gerecycled. We gooien zo min mogelijk weg!

Smeren

Sommige meubels kraken, piepen en lopen aan. Weg ermee! Nou mooi niet; wij gaan er door middel van siliconenspray voor zorgen dat het meubelstuk weer helemaal gesmeerd loopt. Of het nu gaat over een bureaustoel die niet lekker meer rolt, een tafel die piept of een roldeurkast waarvan de deur niet meer lekker sluit: Wij fixen het!

Controleren

We krijgen vaak tweedehands meubilair binnen waar in principe niets mee hoeft te gebeuren omdat het er piekfijn uitziet. Toch vinden we het nodig om alles goed te checken voordat het de verkoop in gaat. Dit doen we door elk binnenkomend meubelstuk te controleren op kwaliteit, functionaliteit en uitstraling.

Nieuwe gasveer

Dat is pech; gasveer lek! Gelukkig kunnen we deze bij Officetrader makkelijk vervangen. Is alleen de gasveer lek? Dan vervangen we ook alleen de gasveer. We zorgen er daarnaast voor dat het originele mechanisme intact blijft en dat het bestaande voetkruis gewoon weer gebruikt kan worden. Nu kan de stoel weer netjes omhoog en omlaag.

Foam vervangen

Een goede stoel laat graag op zich zitten. Na jaren zitten, echter, wordt het foam in het zitvlak en/of de rugleuning vaak aangetast. Voor ons is dit geen reden om de stoel gelijk af te schrijven. Integendeel; we verwijderen de stoffering (die dan vaak ook al versleten is) van de stoel en lokaliseren de plekken waar het foam is beschadigd. Op die plekken verwijderen we het foam en voegen nieuwe toe. Vervolgens stofferen we de stoel opnieuw met een slijtvaste stoffering en staat er weer een nieuw product.

Bureaustoel wielen vervangen

Het kan zo zijn dat de wielen van binnengekomen bureaustoelen niet meer lekker rollen, of dat er zelfs een paar missen. Als we dit niet met siliconenspray gefixed krijgen, verdient de stoel nieuwe wielen. Zo kan de bureaustoel weer jaren rollen. Bureaustoel blij, wij blij! 🙂

Armsteun vervangen

Als de armsteun van een stoel defect, versleten of afgebroken is dan vervangen we deze zodat de stoel er weer jaren tegenaan kan. De meeste armsteunen komen uit onze voorraad met tweedehands onderdelen. Deze voorraad leggen we aan door onbruikbare meubelen te ontmantelen en de overgebleven onderdelen te verzamelen. Op deze manier hoeven we zo min mogelijk weg te gooien en worden de onderdelen gebruikt om de levensduur van andere meubels te verlengen.

Vraag een refurbishing aan

Vraag volledig vrijblijvend een refurbishing aan. Leg ook uit wat je precies zoekt. Heb je bijvoorbeeld eigen meubilair dat je wil laten refurbishen of zoek je compleet refurbished kantoormeubilair?

Vraag een waardebepaling aan

Om een goed beeld te krijgen van het meubilair vragen we je om onderstaande gegevens voor ons in te vullen. Vergeet niet je foto’s toe te voegen!

Armsteun vervangen

Uitgebreide tekst over armsteun vervangen en waarom dit heel belangrijk is om te doen. Placeholder met voorbeelden en extra kennis om extra duurzaam over te komen. Uitgebreide tekst over armsteun vervangen en waarom dit heel belangrijk is om te doen. Placeholder met voorbeelden en extra kennis om extra duurzaam over te komen.

Uitgebreide tekst over armsteun vervangen en waarom dit heel belangrijk is om te doen. Placeholder met voorbeelden en extra kennis om extra duurzaam over te komen.